Eläimemme

kimalainenTilallamme kasvatetaan lihantuotantoon risteytyskarjaa.  Pieni laumamme elelee laitumella ympäri vuoden nauttien vapaudesta ja lauman sosiaalisesta elämästä. Tarjolla on vapaassa ruokinassa tilallamme tuotettua korsirehua. Keväällä syntyvät vasikat saavat nauttia emojen hellästä hoidosta 7-8kk, jonka jälkeen ne siirretään toiseen laumaan, jossa elää samanikäisiä leikkikavereita.

Paimennuskoulutuksessa hyödynnetään lepposia emolehmiä alkeiskursseilla ja vauhdikkaampaa jälkikasvua kokeneilla ratsukoilla. Valtaosa karjasta on vielä länsisuomen karjaa ja näin ollen lypsyrotuista. Nuorisossa on kasvamassa blondi- , charoline-, aberdee- että limousineristeytyksiä. Vaiheittain tarkan sulhasvalinnan kautta laumamme muuttuu liharotuiseksi. Tämä lauma elää laidunpihatossa ja saa siis talvellakin oleilla ulkona halutessaan. Kuluvan vuoden aikana meillä on myös ‘lastentarha’ vasikkapihatossa, jossa maitotiloilta ostetut risteytysvasikat nauttivat maitotarjoilusta ennen siirtymistä isojen tyttöjen laumaan.

Lampaita kasvatamme lähinnä paimennustoimintaa ja pakastimen täyttämistä silmälläpitäen. Suurin osa lampaistamme on risteytyksiä ja niissä esiintyy mm suomenlammasta, ahvenanmaanlammasta ja kainuuharmasta. Pyrimme kuitenkin liharotuiseen laumaan ja nyt sulhona toimii texel-pässi.

Tilallamme majailee vaihteleva määrä hevosia, joista kaikki ovat yksityisomistuksessa ja osa on käytettävissä yritystoiminnassamme. Tilallamme majoittuu myös Marcin Machin myyntihevosia sekä koulutettavia hevosia. Ongelmahevoskoulutuksesta ja nuoren hevosen ratsutuksesta sekä ajokoulutuksesta voi tiedustella myös suoraan Marcinilta.

Kaneja löytyy enemmän kuin emäntä osaa laskea. Nämä karvaveitikat ovat lasten suosikkeja pikkupaleroina ja kun ne kasvavat suuriksi ja hankaliksi, äiti saa myydä ne pois – elävänä tai kuolleena.

Kanalassa asustelee vaihteleva määrä kanoja. Tuoreita munia on myynnissä ajoittain ja niitä kannattaa kysellä tilan henkilökunnalta. Ankkoja on pikkulauma jotta  paimenkoiramme pääsevät harjoittelemaan ankkapaimennusta ja ankan munia voi myös ostaa halutessaan.

Koiria on kolme. Vanhin niistä on vaarin kanssa asusteleva espanjalainen löytökoira Desi, joka on varsin tatava hiirien pyydystäjä. Lisäksi työtehtävissä palvelee australian paimenkoira Piki (Tuulensaaren Vieno) jonka paimentaa tarvittaessa sekä lampaita että nautoja.  Uutena tulokkaana on australian paimenkoira Hoppuli (Tuulensaaren Hortensia) josta kasvaa tulevaisuuden paimenkoira.

Pihassa asustelee myös kohtuullisen kokoinen musta kollikissa. Mauku Nöttönen on aloittanut ansiokkaan työuransa haittajyrsijöiden kannan kurissapitäjänä jo yritystoiminnan alkuvuosina. Mauku on varsin lempeäluontoinen kissaeläin ja suosii kaikensorttista silittelyä ja rapsutusta.